prva strana

Petak, 3. Maj 2024.

Revija KOLUBARA - Decembar 2004 > prilike

prijava | registracija

revija

stav

prilike

ljudi

prošlost

kalendar

dodatak

revija +

arhiva

impresum

pretraga

Pat pozicija raštimovanog orkestra

Branko Vićentijević (foto: Dragan Krunić)

LEVI I DESNI

– Ako je verovati Mihailu Jokiću, većinu u SO Valjevo, bez obzira na formalne rezultate izbora, održanih 19. septembra, imaju socijalisti! Što njegovi narodni (SNS), što Slobini ili Minićevi (SPS), što oni u redovima PSS i SRS, a možda i u još nekim strankama sadašnje pozicije i opozicije! Otuda i Jokićev poziv strankama demokratskog bloka, upućen sa skupštinske govornice, da novu lokalnu vlast u Valjevu oforme upravo ti odbornici.

Ne treba smetnuti sa uma ni to da je Jokić, tokom predizborne kampanje, rekao kako Valjevu u ovom trenutku nisu ni potrebni izbori jer je to gubitak novca, vremena i energije. On se tada založio za uvođenje privremenih mera i postavljanje dr Tomića za prinudnog upravnika, a da se izbori raspišu tek pošto dr Tomić uvede red! Potom je, u prvom krugu razgovora o načinu konstituisanja nove vlasti, novom gradonačelniku dao blanko podršku za sve kadrovske predloge koje bude imao. Tu bi se, eventualno, mogla kriti tajanstvena „klica ljubavi” levih i desnih, koja je kulminirala odlukom Nove Srbije da koaliciju pravi sa socijalistima i radikalima, uz Karićev „privezak od suvoga zlata”, umesto sa DS, DSS i SPO.

Nije lako odgonetnuti ni to koliko su pojedini saradnici dr Tomića, pre svih republički poslanik (i još uvek odbornik) Milorad Belić, svom valjevskom lideru savetovali da se okane Srpskog pokreta obnove iz kojega ga je Vuk Drašković, kao uostalom i iz Savezne skupštine SRJ, svojevremeno izbacio. Struja bivših članova SPO jača je u Novoj Srbiji i od onih koji su u stranku došli iz Rakitićeve SNS, a posebno od onih koji su se priključili posle 2000. godine zarad ćara u podeli „ratnog plena”.

Ti savetnici su dr Tomiću verovatno „objasnili” i to da ni po koju cenu u koaliciju ne treba ići ni sa „žutima” (DS), bez obzira na njihovih devet mandata i najveći broj glasova na izborima za odobrnike. Oni su, valjda, bili „najveći lopovi” u prethodnoj lokalnoj vlasti, a i „najkrivlji” su što dr Tomić nije bio predsednik SO Valjevo već 2000. godine.